Yrkeshögskola Gävleborg
Yrkeshögskoleutbildningar är den utbildningsform i landet som i högst grad leder till arbete efter avslutad utbildning.
- Yrkeshögskoleutbildningar tas fram i nära samarbete med arbetslivet och får bara starta om det finns ett behov och en efterfrågan av yrkesrollen.
- Yrkeshögskoleutbildningar innehåller en stor del LIA - Lärande I Arbete – som är arbetsplatsförlagd utbildning och som ger arbetsgivaren en chans att rekrytera rätt kompetens och den studerande får skapa viktiga kontakter med arbetslivet.
- Yrkeshögskoleutbildningar är eftergymnasiala, kostnadsfria och de studerande har rätt till stöd från CSN. Ett yrkesinriktat alternativ till den akademiska högskolan.
- I Gävleborgs län samarbetar kommunerna och Högskolan i Gävle om att driva och utveckla utbildningsformen i ett projekt som kallas Yrkeshögskola Gävleborg. Region Gävleborg stödjer och finansierar projektet tillsammans med parterna ovan. Projektet leds av en projektledare och representanter från samtliga kommuner deltar i arbetet.
I länet startar hösten 2015 femton olika utbildningar i områden som teknik och tillverkning, Data-IT, kultur, skogsbruk med mera. På hemsidan www.yhgavleborg.se finns information om samtliga.
Projektets syfte är:
- Utveckla yh-utbildningar som länet behöver för kommande och befintliga behov på arbetsmarknaden genom samverkan med aktörer från såväl utbildningsväsendet som arbetslivet.
- Skapa strukturer för samverkan mellan yrkeshögskoleanordnare – arbetsliv – Högskolan i Gävle och därmed bidra till arbetet med kompetensförsörjning genom att leverera rätt utbildning vid rätt tidpunkt och bidra till ekonomisk och social hållbarhet i regionen.
- Stärka och komplettera marknadsföringsarbetet för att göra utbildningsformen mer känd, öka synligheten för länets Yh-utbildningar samt visa den starka kopplingen till yrkeslivet och de yrkesroller som utbildningen leder till.
- Öka tillgängligheten och bredda rekryteringen till utbildningarna och på så sätt bidra till att stärka individer. Såväl jämställdhet, inkludering, integrering och ålder beaktas.
Kontaktperson
Lotta Nilsson, Projektledare (bilden)
073-460 25 95