Sjöfartsstaden Söderhamn fyller 400 år

Bild: Orrskärs Hamn


Söderhamn grundades 1620.

1800-talets mitt var den mest expansiva perioden i stadens historia. Tack vare den framväxande sågverksindustrin blev Söderhamn ett av landets industriella centrum. Idag har skogsindustrin och skogsindustrianknutna verkstadsföretag fortfarande stor betydelse, men staden har idag ett mer differentierat näringsliv. 

Sjöfartsstaden Söderhamn.

Orrskär i Ljusne är Sveriges största hamn för export av sågade trävaror. En miljon kubikmeter, med andra mått 14 000 lastbilar och 4 000 tågvagnar, med gods anländer varje år från 45 olika sågverk ute i landet för att skeppas vidare, mestadels till Egypten och Algeriet. Därutöver finns hamnar i Långrör och Stugsund.

Söderhamns Hamnar är dessutom logistikleverantör för tre hamnanläggningar i Vallvik, Sandarne och Ala, som ägs av industriföretag. Läs mer>>
Den 22 oktober står Söderhamn som värd för Logistikdagen, som arrangeras av MellanSveriges LogistikNav i samarbete med Högskolan i Gävle. årets tema är En skog av möjligheter Läs mer här>>

Vi följer givetvis utvecklingen kring viruset och vilka rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten, vilket kan påverka genomförandet av årets logistikdagar i Gävleborg och Dalarna. Vi återkommer.

 

Läs mer om Söderhamns 400-årsfirande här