Norrsundets Hamn öppnar upp järnvägen och hamnen

PRESSMEDDELANDE
17 maj 2018

Biobränsle för Stockholms uppvärmning lagras i Norrsundet.

 


Sedan några månader tillbaka är järnvägen till Norrsundet åter öppen för trafik, och nu kommer godstågen. Inom kort anländer Hector Rail med en första flislast på uppdrag av Stockholm Exergi (f.d. Fortum Värme).  För att säkra tillgång på bränsle till det nya kraftvärmeverket i Värtan lägger nu Stockholm Exergi upp ett lager av biobränsle i Norrsundets hamn varifrån flisen vid behov kan skeppas med båt till Stockholm.

- Vi ser kontinuerligt över våra flöden av trädbränslen till Värtan och konstaterade att kombinationen av järnväg, lämpliga ytor och befintlig hamn var starka skäl till att använda Norrsundet för att bygga ett buffertlager. Vi får även nytta av vårt egna tågsystem som annars står still över sommarveckorna då pannan är i revision, säger Niklas Sundén, bränslespecialist på Stockholm Exergi

Norrsundets Hamn har tillgång till stora ytor både utomhus och i magasin under tak, och en väl fungerande hamn. 
- Vi är förstås jätteglada för det här uppdraget, och för det stöd vi fått för att rädda järnvägsförbindelsen som annars skulle ha lagts ned. Stockholm Exergis val av Norrsundets Hamn visar den stora potentialen och utvecklingsmöjligheterna i Stora Enso:s tidigare fabriksområde. En fungerande järnvägsförbindelse är avgörande i det här fallet, och för Norrsundets framtid. EU-medel via Leader Gästrikebygden och Jordbruksverket har varit till stor hjälp, liksom det stöd vi fått Gävle Kommun och Trafikverket, säger Lotta Fogelberg, platschef Norrsundets Hamn. (bild nedan)
 
Norrsundets Hamn AB
  • Järnvägsförbindelse
  • 105 hektar mark
  • 75 000 m2 magasinsytor
  • Biobränsle
  • Ev. framtida vindkraftcentrum med fundamenttillverkning