Humm Europe AB etablerar sig i Gävle Ersbo Logistikpark

Humm Europe AB etablerar Kombucha-bryggeri i Gävle

Humm Europe AB etablerar Kombucha-bryggeri i Gävle. I anslutning till bryggeriet finns ett större centrallager för att säkerställa leveranser till hela Europa.

Vi på MellanSveriges LogistikNav passade på att träffa VD Patrick Caraffa i ett snöigt och vackert Ersbo Logistikparksområde för att ställa några frågor om varför Humm valde Gävle?

- Förutom Gävles goda infrastruktur med containerhamnen som ger oss närheten till Europa, finns det gott om arbetskraft och ledig mark i den här regionen. Det är unikt, säger Patrick Caraffa, VD Humm Europe AB. 

- Dessutom är Sverige ett väl valt land för etablering. Det som fungerar i Sverige brukar fungera i övriga Europa. Sverige ligger dessutom långt fram när det gäller megatrenderna hållbarhet och hälsa.

- Jag bor i Enköping och det tar mig endast en timme och en kvart till Gävle, detsamma som det tar till centrala Stockholm från Enköping. Gävle ligger nog mer centralt än vad många kanske tror, säger Patrick Caraffa.

- Själva Ersbo-området vid E4 är perfekt för oss, nära till Maserfrakt som vi har ett mycket bra samarbetet med. Postnord finns dessutom i området, samt att ostkustens största containerhamn endast är 15 minuer ifrån, fortsätter Patrick Caraffa som rekommenderar fler företag att söka sig till Gävle.

Trenddrycken Kombucha 


Kombucha-te är har tillverkats under flera tusen år i både Japan, Kina och Ryssland. Enligt en del forskare användes kombucha-te så tidigt som 200 år före Kristus. Redan under Tsin-dynastin i Kina kallades den för “Livets Te.”  
 
Det stora genombrottet på senare tid kom 1993 när drycken slog igenom i USA då Tom Valentine, grundaren till en av USAs största hälsokostkedjor, skrev en lång artikel om kombuchans nyttiga egenskaper. Kombucha dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler och har i USA blivit en populär "hälsoraket".

Succéföretaget Humm


Under 2009 grundade vännerna Jamie Danek och Michelle Mitchell företaget Humm i Michels kök. Michelle familj hade gjort hemlagad Kombucha i över 20 år, men Jamie och Michelle försökte skapa en produkt som skulle utvidga de uppfriskande och funktionella fördelarna med kombucha till en bredare publik. Med ett kärnmeddelande om hälsa, kärlek och glädje satte de sig för att förbättra världen med en flaska Kombucha.

Liksom "milkman" från det förflutna levererade Jamie och Michelle personligen kombucha till sina kunders hem i Jamies Prius. De sålde omedelbart slut på Kombucha och startade en väntelista. Människor i hela Oregon började prova Jamie och Michelle's Kombucha. Humm är idag det tredje största tillverkaren av Kombucha och öppnade alldeles nyligen sitt tredje bryggeri i USA.